Van Ensor tot Leopold I, de Koningin van de stranden heeft in de loop der jaren vele persoonlijkheden geïnspireerd. Ontdek hoe Oostende de coole badgast van vandaag is gebleven...

James Ensor zei altijd “Oostende is de plaats om in gedachten te wandelen”.
Als grootste kustpost van België biedt Oostende een zeldzaam voorproefje van de Vlaamse kustcultuur. Sinds de 19e eeuw, toen het werd geprezen door de Europese aristocratie en het Belgische koningshuis, komen bezoekers uit het hele land naar de zandstranden en de boulevard, terwijl elke hoek van de legendarische havenstad getuigt van haar militaire en maritieme verleden. Levendig op elk moment van het jaar. Oostende heeft ook geleerd zorg te dragen voor zijn architecturaal erfgoed.

Een geslaagde conversie!

Terwijl Oostende in populariteit toeneemt, met veel hoogwaardige ontwikkelingen, worden ook enkele interessante bestaande gebouwen in hun oude glorie hersteld, zoals Villa Maritza. Andere, zoals deze, worden omgevormd tot atypische ruimtes die een veelheid aan woon- en werkmogelijkheden bieden.

Gelegen op de historische site van het militair hospitaal van Oostende, biedt deze voormalige kapel op twee niveaus 440m² woonruimte die kan worden omgebouwd tot een tweede woning of werkruimte. Op een steenworp afstand van het stadscentrum biedt het ook de luxe om midden in de duinen te zitten, recht tegenover de zee.

“Voor dit project was het erg belangrijk om het culturele erfgoed en de vroegere functie van de kapel te respecteren. – Nick ERVINCK

Op de benedenverdieping nodigt een grote ruimte uit tot trendy woonruimtes, een volledig uitgeruste keuken met AGA-fornuis, twee slaapkamers, een badkamer en een groot terras. Er is aandacht besteed aan energie-efficiëntie met hoogwaardige technieken en materialen, goede EPB/EPC-scores en binnen- en buitenparkeerplaatsen met oplaadpunten.

Ons erfgoed helpen!

De Villa Maritza, in 1885 ontworpen door de architect Antoine Dujardin in een Belle Epoque stijl, is een echt architectonisch juweel met uitzicht op zee. Gebouwd in een welvarende periode toen Oostende net zo begeerd was als Venetië, werd het in de jaren 1980 van de sloop gered door de estheet Roland Laridon, op een moment dat betonnen gebouwen de kustlijn overspoelden. Villa Maritza is inmiddels in haar oude glorie hersteld dankzij een hernieuwde belangstelling voor erfgoed en architectuur. Een gelukkig einde zoals men altijd vindt.

Ideaal gelegen aan de Promenade Albert 1er, ligt dit prachtige duplex penthouse op de tweede en derde verdieping van Villa Maritza, met een grote woonoppervlakte van ± 417m² en verschillende terrassen. De duplex is rechtstreeks bereikbaar met de lift en geeft uit op de eetkamer en de keuken, die frontaal op zee uitkijken en een terras over de hele breedte hebben. Daarnaast is er een kantoor/winterterras met een balkon van ± 11m² aan de achterzijde van de flat.

Op de derde verdieping is er een ouderslaapkamer met badkamer, kleedkamer en balkon, een tweede slaapkamer met kleedkamer/slaapkamer en badkamer. Een zolder van ± 107m² bevindt zich op de vierde verdieping en maakt het geheel compleet. Deze prachtige duplex van Villa Maritza is volledig gerenoveerd en in zijn oude glorie hersteld en is beschikbaar voor de eerste bewoning na de renovatie.

Delen