We hadden het geluk om in onze galerij het meesterwerk "Portret van een man als Marsgod" van Rubens te ontvangen uit de prestigieuze Fisch Davidson collectie, die voor het eerst na 200 jaar terugkeert naar België...

Peter Paul Rubens was een Brabantse schilder van de Vlaamse barokschool, geboren op 28 juni 1577 in Siegen en overleden op 30 mei 1640 in Antwerpen.

Met behulp van een groot atelier produceerde Rubens een aanzienlijk oeuvre in verschillende genres. Hij stemde ermee in een groot aantal portretten te schilderen, maar instinctief meer geneigd tot grote werken dan tot kleine curiosa, besteedde hij, zoals hij zelf schreef, weinig aandacht aan details, die hij niet diepgaand schilderde en met enkele streken tekende. Hij werkte inderdaad in zijn eigen, uiterst productieve tempo en produceerde volgens de catalogus van Michel Jaffé 1.403 schilderijen.
Tijdens zijn leven maakte Rubens grote religieuze projecten, mythologische schilderijen en belangrijke reeksen historische schilderijen.

“Portret van een man als de god Mars” – Rubens

De identiteit van de man die Rubens op dit portret heeft geportretteerd is tot op de dag van vandaag onbekend, zijn bestaan wordt door dit schilderij in stand gehouden. Dit schilderij valt ook op omdat het afkomstig is uit de prestigieuze Fisch Davidson collectie, waarvan andere belangrijke schilderijen vorige maand werden verkocht in een “white glove sale” tijdens Sotheby’s Masters Week in New York.

In dit schilderij zien we hoe Rubens zijn diepgaande kennis van literatuur en klassieke kunst combineert met de precisie van de Vlaamse kunst en een diep respect voor Titiaan en de Italiaanse Renaissance, waardoor hij de taal van de 17de-eeuwse Vlaamse schilderkunst fundamenteel herschrijft.

Op dinsdag 21 februari nodigde Sotheby’s het publiek uit om Rubens’ “Portret van een man als Marsgod” te ontdekken.

Gekleed in een rijkelijk versierde helm en harnas kijkt de man de toeschouwer in de ogen. Een zachte blik, misschien verrast om zoveel belangstelling te trekken bijna 400 jaar nadat Rubens het schilderij vereeuwigde.

Sotheby’s zal het schilderij in mei in New York veilen.

Delen