In 2024 doorbreekt decoratie alle conventies om een unieke expressie te omarmen. Dit jaar zetten ontwerpers hun vindingrijkheid in om ons een spektakel van kleuren, vormen en patronen te presenteren. Decoratie wordt intuïtief benaderd, waarbij creativiteit en durf worden aangemoedigd. Hier is een overzicht van de belangrijkste trends van 2024.

Plezierige en creatieve decoratie

Gedurfheid en plezier zijn de sleutelwoorden van dit nieuwe tijdperk. Het is tijd om extravagante, soms excentrieke objecten te verkennen, of het nu gaat om hun silhouet, kleur of textuur.

Het doel is om speelse en eigenzinnige decoratie te creëren, bevrijd van conventies, terwijl het verfijnde ontwerp en unieke stukken behouden blijven. Edele materialen en vakmanschap worden begunstigd, waaronder inlegwerk en materialen zoals leer, massief hout zoals essen of walnoot, evenals marmer en gehamerd steen.

 

Explosie van kleuren

Kleuren staan centraal in de trends van 2024. Levendig en intens, ze ontvouwen zich in blokken, gradaties of subtiele accenten. Het is tijd om het leven in kleuren te zien!

Traditionele aardse tinten worden aangevuld met gletsjerblauw, grasgroen, naaktroze en pastelgeel. De vrolijke geest van de jaren 80 wordt ook gevoeld met asymmetrische ontwerpen en primaire kleuren.

Een terugkeer naar de jaren 70

Terwijl de jaren 80 op de achtergrond blijven, maken de jaren 70 een sterke comeback met psychedelische vormen en kleuren.

Chroom maakt ook zijn grote comeback met een futuristische uitstraling, het versieren van lampen, stoelen en decoratieve objecten, in contrast met ruwe materialen zoals leer en steen. Transparantie, nog steeds geïnspireerd door de jaren 70, is ook aanwezig, met materialen zoals glad of gestreept glas, plexiglas en polycarbonaat.

 

Modulariteit en maximalisme

Speelse decoratie vertaalt zich ook in een zekere modulariteit. Salontafels worden op wielen gemonteerd en zitplaatsen komen in de vorm van modules die op verschillende manieren kunnen worden gerangschikt.

Modulaire meubels, oorspronkelijk ontworpen voor beperkte ruimtes, belichamen nu een verlangen naar voortdurende beweging, waardoor men zijn interieur kan aanpassen aan zijn wensen en trends. Deze trend gaat ook gepaard met maximalisme, wat het jaar 2024 ook markeert.

Comfort en troost

Ondanks de modulariteit blijft het meubilair comfortabel. Zitplaatsen met ronde en organische vormen nodigen uit tot welzijn en ontspanning. Ontwerpen zijn vloeiend en omhullend, en voldoen aan de behoefte aan zachtheid en comfort. De sfeer wordt warm en omhullend, versterkt door zacht licht. Kussens, plaids en tapijten brengen een extra vleugje zachtheid en comfort, net als ribfluweel. Gelakt of gevernist hout draagt ook bij aan deze warme sfeer, evenals accessoires met sculpturale vormen.

Belgium Sothebys Int. Realty Decotrends voor 2024

Bovengrondse opslag

In tegenstelling tot organische vormen en maximalisme manifesteert de draadtrend zich voornamelijk op hangende planken en sommige zitplaatsen. Grafisch en dynamisch wordt draad gewaardeerd door veel ontwerpers vanwege zijn precieze minimalisme, dat zich aanpast aan alle interieurs. Geperforeerde structuren laten ook licht door, waardoor mooie schaduwspelen ontstaan wanneer de nacht valt. Pasteltinten, linnen beige, antraciet grijs en mat zwart zijn bijzonder populair in deze trend.

Delen