Wij hadden het geluk om striptekenaar Midam te verwelkomen met de tentoonstelling Jump into Comics in onze veilinggalerie. Deze tentoonstelling bracht twee uitzonderlijke evenementen samen: "Van het huis Cauchie naar Guy Dessicy, de inkleurder van Hergé" en "Kid Paddle sweet 30!". ...

Sotheby’s, opgericht in 1744, is ’s werelds toonaangevende bestemming voor kunst en luxe. Sotheby’s bevordert de toegang, de kennis en het behoud van beeldende kunst en zeldzame objecten via veilingen en directe aankoopkanalen, waaronder particuliere verkoop, online verkoop en detailhandel. Onze vertrouwde wereldwijde marktplaats wordt ondersteund door geavanceerde technologie en een netwerk van specialisten in 40 landen en 50 categorieën, waaronder hedendaagse kunst, moderne en impressionistische kunst, oude meesters, Chinese kunst, juwelen, horloges, wijnen en gedistilleerde dranken en interieurs.

Van het Cauchie huis tot Guy Dessicy, Hergé’s inkleurder…

De privé-collectie van Guy Dessicy, een stripliefhebber, is een echte goudmijn voor stripliefhebbers. Deze collectie bevat zeldzame en onuitgegeven stukken, eerste uitgaven van cultstrips en originele illustraties van grote namen uit de stripwereld zoals Hergé, Franquin, Peyo en vele anderen. Eind jaren veertig neemt Guy Dessicy de inkleuring van de Kuifje-albums over van Edgar Pierre Jacobs. Hij ging in de leer bij Jacques Van Melkebeke, de latere hoofdredacteur van Kuifje, en richtte in 1954 het Belgische filiaal van Publiart op.

Guy Dessicy, colorist en vriend van de meester van de klare lijn, bedacht begin jaren tachtig een Hergé-museum op te richten in het Cauchiehuis, in de Art Nouveau-stijl die hij net had verworven, die van de schilder, architect en decorateur Paul Cauchie. De dood van zijn mentor in 1983 zette alles op losse schroeven, en in 1984 richtte hij uiteindelijk samen met enkele enthousiastelingen een vereniging op om de voormalige Waucquez-winkels te rehabiliteren en zo het Belgisch Stripcentrum op te richten, het nationale vlaggenschip van de 9e kunst, dat nog steeds actief is.

Het Maison Cauchie, gebouwd in 1905 door Paul Cauchie en later gekocht door Guy en Léo Dessicy, is een belangrijk voorbeeld van laat 19e-eeuwse Art Nouveau-architectuur. In het Maison Cauchie worden al vele jaren tentoonstellingen gehouden van schilderijen, beeldhouwwerken en foto’s, maar ook culturele evenementen zoals concerten, conferenties en filmvoorstellingen. Na de dood van Guy Dessicy werd het Maison Cauchie te koop aangeboden door Belgium Sotheby’s International Realty, en bij de verkoop werden de archieven van de eigenaar aan Sotheby’s toevertrouwd.

Er zal een exclusieve tekening van François Schuiten te zien zijn die dit emblematische Brusselse huis illustreert.

Dit jaar, 2023, viert de honderdste verjaardag van de Art Nouveau, een kunst- en architectuurstroming die aan het eind van de 19e eeuw ontstond en de kunst en architectuur van vele landen beïnvloedde. Art Nouveau wordt gekenmerkt door vloeiende, organische en natuurlijke vormen en het gebruik van nieuwe materialen zoals glas en metaal.

In het jaar 2023 worden talrijke tentoonstellingen en evenementen georganiseerd om deze verjaardag te vieren en de Art Nouveau bij een breder publiek bekend te maken.

De collectie van Guy Dessicy omvat een twintigtal werken die van 8 tot 14 februari te zien zullen zijn in de galerij van onze veilingtentoonstelling, en van 22 februari tot 1 maart 2023 te koop zullen zijn in de online veiling “Books and Manuscripts” in Parijs.

Kid Paddle’s Sweet 30!

Sotheby’s presenteert ook met genoegen de werken van Midam, een beroemde Belgische striptekenaar en scenarist. Zijn fraaie en humoristische tekeningen en aquarellen getuigen van zijn talent en passie voor strips.

Deze tentoonstelling heeft een speciale betekenis voor de fans van Kid Paddle, die de 30e verjaardag van dit cultpersonage vieren. Fans krijgen een kijkje achter de schermen van dit stripboek en ontdekken de originele tekeningen van Midam, auteur van de strips Kid Paddle en Game Over.

Midam, wiens echte naam Michel Ledent is, is een Belgisch stripauteur, geboren op 16 mei 1963 in Etterbeek. Op 18-jarige leeftijd koos hij de richting van zijn studie en richtte hij zich op artistieke specialiteiten, eerst een jaar interieurarchitectuur en daarna fotografie. Uiteindelijk behaalde hij een diploma illustratie aan het Institut Saint-Luc.

In 1992 animeerde Midam verschillende columns in het Journal de Spirou, maar pas een jaar later bedacht hij het personage Kid Paddle. In 1996 verscheen het eerste Kid Paddle album. In 2002 verscheen het eerste Kid Paddle Magazine, en een jaar later werd een seizoen van 52 afleveringen van Kid Paddle als tekenfilm gepresenteerd in Frankrijk, België, Zwitserland en Canada. In 2011 is de verkoop van Kid Paddle goed voor meer dan 7 miljoen albums sinds het eerste deel in 1996 verscheen.

In 1983 werd Kid Paddle geboren en door de jaren heen is dit iconische personage een cultureel fenomeen geworden en heeft het de harten van vele stripliefhebbers veroverd. De serie bevat de maffe avonturen van een jongen genaamd Kid, die een passie heeft voor videogames, en zijn vrienden. Met zijn grappige grappen en verwijzingen naar de geekcultuur heeft Kid Paddle een breed publiek bereikt en wordt nu beschouwd als een van de populairste strips in België en Frankrijk. De 30e verjaardag van Kid is dus een gelegenheid om een cultreeks te vieren en vooral om de vele avonturen ervan opnieuw te beleven door aquarellen en onuitgegeven platen te ontdekken.

Bij deze gelegenheid zullen de werken van Midam worden tentoongesteld in onze veilinggalerij van 8 tot 21 februari, een signeersessie gevolgd door een snack werd georganiseerd voor de kinderen op woensdag 8 februari 2023 van 14 tot 17 uur.
De kinderen mochten hun favoriete nummer meenemen en het persoonlijk door de kunstenaar laten signeren.
De kinderen konden cakejes in de vorm van Blork proeven en met hun ouders de tentoonstelling bezichtigen.

De originele aquarellen en platen van Midam die bij Sotheby’s Brussel worden tentoongesteld ter gelegenheid van de 30e verjaardag van Kid Paddle zullen gedurende de hele tentoonstelling te koop zijn in particuliere verkoop.

België wordt beschouwd als de bakermat van het stripverhaal en heeft vele getalenteerde auteurs voortgebracht, zoals Hergé, Marcel Uderzo, Peyo, Schuiten, Franquin en Midam. Belgische strips hebben een lange traditie en een sterke invloed op de populaire cultuur wereldwijd en blijven zich ook vandaag nog ontwikkelen. Tentoonstellingen zoals “Jump into Comics”, waarin privécollecties en werken van Belgische kunstenaars worden getoond, zijn een eerbetoon aan deze culturele rijkdom en een gelegenheid om deze te ontdekken voor stripliefhebbers uit de hele wereld.

Delen