Wij hebben het geluk gehad om schilderijen uit de collectie van de Asbjorn Lunde Foundation te mogen ontvangen in onze veilingtentoonstellingsgalerij. Deze tentoonstelling is een overzichtstentoonstelling van moderne, hedendaagse en design schilderijen uit de Asbjorn Lunde Foundation...

Asbjorn Lunde werd in 1927 op Staten Island in New York City geboren uit ouders die onlangs uit Noorwegen waren geëmigreerd en overleed in 2017. Net als zijn broer, de bekende kunsthistoricus Karl Lunde, had hij van jongs af aan een passie voor cultuur. Asbjorn Lunde was een briljant jurist, reisde veel en was een bekend kenner van musea en kunstgalerijen en een groot liefhebber van muziek, concertzalen en opera’s. Hij was een levenslange supporter van veel van deze instellingen, waaronder het Metropolitan Museum of Art en het Sterling and Francine Clark Art Institute, zijn favoriete musea in zijn woonplaats. Gewapend met een scherp en onvermoeibaar oog, bouwde Asbjorn Lunde een collectie schilderijen op bestaande uit Oude Meester schilderijen en 19e eeuwse berglandschappen.

De Asbjorn Lunde Foundation werd opgericht om gekwalificeerde Amerikaanse non-profitorganisaties te ondersteunen bij de beoefening en presentatie van kunst en muziek. In kunstmusea steunt de stichting curatoriële activiteiten die tentoonstellingen mogelijk maken, onderzoek en publicatie, en curatoriële opleiding en professionele ontwikkeling. De heer Lunde’s levenslange interesse gaat uit naar Europese Oude Meester schilderkunst, Europese prenten en beeldhouwkunst, 19e eeuwse Zwitserse en Noorse schilderkunst, Zuid-Aziatische schilderkunst en beeldhouwkunst en Aziatische decoratieve kunsten.

Begin 2023 heeft Sotheby’s de eer om de eerste tentoonstelling van deze opmerkelijke collectie van de Asbjorn Lunde Foundation te presenteren. Een tentoonstelling die het beeld weerspiegelt van deze erudiete, nieuwsgierige en gepassioneerde man. Asbjorn Lunde’s onverzadigbare honger als verzamelaar bracht hem er ook toe zich te interesseren voor Franse en Italiaanse beeldhouwkunst, evenals voor Aziatische decoratieve kunst en Indiase schilder- en beeldhouwkunst.

De eerste verkoop van de schilderijen uit de collectie zal plaatsvinden op 23 maart 2023 in Parijs. Alle opbrengsten van de verkoop van deze werken zullen ten goede komen aan de activiteiten van de Asbjorn Lunde Foundation.
De tentoonstelling zal bijna 10 dagen duren in onze veilinggalerij, met uitzondering van zaterdag 28 januari en 4 februari 2023 van 10 tot 17 uur. Een tentoonstelling met een reeks schilderijen van de komende verkopen in Parijs op 23 maart 2023 en in Londen.

Johan Christian Dahl (1788 – 1857): Vesuvius bij nacht – Olieverfschilderij 74,3 x 87 x 7,6cm

De oude steden Pompeii en Herculaneum werden bedekt met een dikke laag vulkanische as na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Bedekt door as, vergeten en slapend voor meer dan duizend jaar, werd Pompeii herontdekt in het midden van de 18e eeuw en al snel begonnen vele kunstenaars, zwervers en ontdekkingsreizigers het gebied te bezoeken. Een nieuwsgierige wandelaar die de Vesuvius bezocht was de Noorse schilder Johan Christian Dahl.

Suzanne Fabry (1904 – 1985) : Houtskool op papier – 44 x 36cm uitgevoerd in 1944

Zelfportret opgedragen, gesigneerd en gedateerd aan Edmond Delescluze Suzanne Fabry.

Dit boek werd uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling Une vie à l’Opéra – Suzanne Fabry et Edmond Delescluze gepresenteerd in Brussel, Galerie du Crédit communal. Twintig jaar leven van Suzanne Fabry (1904 – 1985) en Edmond Delescluze (1905 – 1993) in de Munt in Brussel, en de invloed van de opera op hun leven als kunstenaar. Deze twee kunstenaars waren tussen 1940 en 1960 verantwoordelijk voor de meeste decor- en kostuumontwerpen voor nieuwe producties in de Munt.

Delen